Jij als zorgverlener
Opdracht 2: Jij als zorgverlener van complementaire zorg
1: Beschrijf de ervaring(en) die jij hebt met complementaire zorg als zorgverlener.
-Angela: Vorig jaar heb ik in de kaailanden stage gelopen en daar werk ik nu nog als flexer. De kaailanden is een gesloten verpleeghuis voor mensen met dementie. Ik merk dat ik dat daar best veel tegen kwam, er wordt daar veel aandacht besteedt aan 1 op 1 contact met de bewoners. Dingen die ik daar tegen kwam waren bijvoorbeeld het werken met etherische oliën/aroma therapie. Muziek gebruiken ter ontspannen of om bijvoorbeeld contact te krijgen met de mensen. Er werden ook regelmatig handmassages gegeven.
-Winanda: Ik heb stage gelopen bij de nncz en hier werk ik ook. Binnen deze instelling wordt er minder gebruik gemaakt van complementaire zorg. Wel wordt er veel aandacht besteed aan de cliënt door middel van muziek om te ontspannen. Ook zijn er cliënten die bijvoorbeeld een pruimenmoesje krijgen voor de ontlasting. Deze gebruiken zij dan wel naast de medicatie om de stoelgang te helpen.
-Julia: Ik heb stage gelopen bij Buurtzorg, hier kwam je vaak tegen dat mensen qua zelfzorg middelen toch proberen zoveel mogelijk van buiten de apotheek af te krijgen zoals laxerende middelen.
2: In opdracht 1 heb je opgezocht wat het holistisch mensbeeld inhoudt. Wat is jouw visie hierop? Wat betekent dit voor jouw houding als zorgverlener?
-Angela: Ik ben het hier wel mee eens, omdat je de persoon als een geheel moet zien en niet als ‘’losse onderdelen’’. Dit omdat vaak meerdere problemen en/of ziektebeelden een verband met elkaar kunnen hebben. Dit betekent voor je houding als zorgverlener dat je dan ook naar de gehele mens moet kijken en niet alleen naar waar het probleem zich bevindt.
-Winanda: Ik vind het erg belangrijk dat er gekeken wordt naar een geheel mens in plaats van een ziektebeeld of iets anders. Er wordt te vaak alleen over het ziektebeeld nagedacht waardoor er vergeten wordt hoe de cliënt zich hier bij voelt en wat dit met een cliënt kan doen.
-Julia: Ik ben het hier mee eens, mensen moeten niet kijken naar een bepaald deel van de mens, het is veel beter om de gehele mens te bekijken omdat je toch te maken hebt met meerdere factoren.
3: Lees in de nota ‘Expertisegebied Verpleegkundige complementaire zorg’ V&VN juni2016 hoofdstuk 4.1 De zorgverlener https://www.venvn.nl/Portals/1/Thema%27s/Beroepsprofiel/20160617%20Expertisegebied%20verpleegkundige%20complementaire%20zorg.pdf
Welke aanvullende vaardigheden/attitude worden hier genoemd voor de zorgverlener die complementaire zorg toepast?
Algemene kennis:
-Heeft belangrijke basisprincipes uit de anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie paraat.
-Is goed op de hoogte van ontwikkelingspsychologie, levensfasen van de mens, principes van zelfmanagement en coping stijlen.
-Kent de theoretische modellen achter haar activiteiten en interventies.
-Kent de bronnen van het verpleegkundig handelen en de actuele richtlijnen en professionele standaarden.
Aanvullende kennis van de verpleegkundige complementaire zorg:
-Kent de aard en achtergrond van de verschillende complementaire zorginterventies.
-Is bekend met de theoretische achtergrond van de verschillende complementaire interventies: biologische interventies, mind-body interventies, lichaamsgerichte manipulatieve interventies en energetische interventies.
-Is bekend met de indicaties en contra-indicaties van de verschillende complementaire zorginterventies zoals werken met geuren en kruiden, werken met ontspanning/visualisatie-oefeningen en muziek, ontspanningsmassage en werken met energie.
-Is bekend met de specifieke klachten waar complementaire zorginterventies bij toegepast kunnen worden.
-Is bekend met de achtergrond van de begrippen traditionele geneeswijzen, CIM (Complementary and Integrative Medicine, CAM (Complementary Alternative Medicine), healing environment en het Planetree-concept (www.planetree.nl).
-Is bekend met technologische ontwikkelingen ter ondersteuning van de complementaire zorg interventies ( bijvoorbeeld domatica en telezorg).
Vaardigheden/attitude:
-Kan informatie verzamelen op diverse manieren, deze informatie analyseren en interpreteren.
-Is in staat om op basis van klinisch redeneren de verpleegkundige zorg vast te stellen, gericht op het handhaven of (opnieuw) verwerven van het zelfmanagement van de patiënt en diens naasten.
-Kan risico’s inschatten, problemen vroegtijdig signaleren, interventies kiezen en uitvoeren, het verloop monitoren en de resultaten evalueren bij zorgproblemen in de verschillende gebieden van het menselijk functioneren, nl op fysiologisch, psychisch, emotioneel, sociaal en spiritueel gebied.
-Is in staat te werken volgens richtlijnen en daar beargumenteerd vanaf te wijken als de situatie of eigen professionele of morele afwegingen daartoe aanleiding geven.
-Kan de patiënt ondersteunen bij persoonlijke verzorging en deze waar nodig overnemen, kan zo nodig familie bij de zorg betrekken en zorgen dat deze participeert in de zorg.
-Kan alle voorbehouden en risicovolle handelingen uitvoeren, met inachtneming van de eigen (wettelijke) bevoegdheid en bekwaamheid.
Aanvullende vaardigheden/attitude verpleegkundige complementaire zorg:
-Kan uitvoering geven aan de verschillende complementaire zorginterventies, zoals aromatherapie, energiebehandeling, massages, muziektherapie en ontspanningsoefeningen.
-Kan effectief informeren en adviseren en voorlichten over complementaire interventies gerelateerd aan de specifieke klachten.
-Kan in samenspraak met de cliënt een doel vaststellen, een integraal zorgplan opstellen en de complementaire zorg coördineren, monitoren de effecten evalueren.
-Bij de zorgverlening geeft de complementaire verpleegkundige ruimte voor het voelen van verbondenheid met zichzelf en de omgeving, natuur en universele krachten.
In hoeverre beschik jij al over deze vaardigheden/attitude? Geef aan wat je nog zou kunnen/willen ontwikkelen en beschrijf hoe je die ontwikkeling vorm zou kunnen geven.
- Julia: Qua algemeen verpleegkundige zit ik al aardig goed maar qua complementaire zorg zou ik daar meer over moeten leren wil ik deze punten behalen.
-Angela: De punten van algemene kennis en vaardigheden/attitude beschik ik, omdat je hier ook aan moet voldoen op stage/werk. De punten van de twee kopjes die te maken hebben met de complementaire zorg beschik ik nog niet, omdat ik nog nooit eerder les gehad heb hierin. Nu ik het keuzedeel complementaire zorg heb, kan ik hier meer over leren en misschien kan ik over een poosje wel aan deze punten voldoen.
-Winanda: Ik heb een open houding naar cliënten toe en zal dit altijd hebben. Wel zou ik meer kennis willen hebben over complementaire zorg om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen informeren en begeleiden. Dit zal ik de komende lessen graag willen ontdekken.
4: Wat is de legitimering (rechtvaardiging/wettig verklaring) van complementaire zorg in Nederland? Hoe ligt dat bij de beginnende beroepsbeoefenaren die te maken hebben met de Wet BIG?
Er is een algemene maatschappelijke interesse in complementaire geneeswijzen, complementaire zorg en ‘natuurlijke’ zelfzorgmethoden. Deze interesse in een natuurlijke leefstijl beïnvloedt geleidelijk de reguliere gezondheidszorg. Hierdoor ontstaat er meer en meer draagvlak voor complementaire verpleegkundige zorg. Een verpleegkundige complementaire zorg richt zich niet op een medisch specialisme of een specifieke patiëntencategorie. Het gaat bij complementaire zorg om een uitbreiding van de verpleegkundige beroepsuitoefening met complementaire interventies die in principe bij elke zorgvrager geboden kan worden, mits de zorgvrager daarmee instemt. De legitimering van complementaire zorg ligt zowel in de context van de zorg als bij de zorgvrager zelf.
De verpleegkundige complementaire zorg neemt binnen de grenzen van haar deskundigheid en bekwaamheid de verantwoordelijkheid voor het totale zorgproces aan zorgvragers en hun naasten. Als verpleegkundige is zij, in het kader van de Wet BIG, zelf verantwoordelijk om deskundigheid te waarborgen in haar beroepsuitoefening en hiervoor de benodigde scholing te volgen. Van de verpleegkundige complementaire zorg mag worden verwacht dat zij voldoet aan de gestelde competentie- eisen van de verpleegkundige.
Maak jouw eigen website met JouwWeb