Osteopathie
A: De geschiedenis
De grondlegger van de Osteopathie was Andrew Taylor Still (een Nederlandse taaloptie is beschikbaar), een Amerikaanse arts. Hij stichtte in 1892 "The American School of Osteopathy". Hij zag in, dat de onderlinge samenhang tussen de verschillende systemen van wezenlijk belang is voor onderzoek en behandelingen van patiënten.
Toen al reageerde hij op de symptomatische behandeling van de toenmalige geneeskunde. Sindsdien is de Osteopathie verder wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld. Sinds 1966 is Osteopathie in de Verenigde Staten wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde.
Via Engeland en Frankrijk is de Osteopathie in Europa bekend geworden en kan de opleiding aan internationaal erkende opleidingen worden gevolgd, zoals onder andere in Parijs, Brussel, Antwerpen, Hamburg en Amsterdam.
Organisatie in Nederland
De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) behartigt sinds 1986 de belangen van de Osteopathie in Nederland. De NVO onderhoudt contact met overheidsinstanties en zorgverzeke-raars en streeft naar spoedige erkenning van het vak osteopathie binnen Nederland. Naast het NVO is er het onafhankelijke Nederlandse Register voor Osteopathie (NRO), welke toeziet op de scholing en dage-lijkse werkzaamheden van de osteopaat. De leden van het Register hebben aan alle Nederlandse examenverplichtingen voldaan en hun behandel-nota's worden door een groot aantal zorgverzekeraars (geheel of gedeeltelijk) vergoed.
B: Het werkingsprincipe
Wat is Osteopathie?
Osteopathie is een manuele (dus met gebruikmaking van de handen) onderzoeks- en behandelmethode van gewrichten en weefsels van het lichaam op hun beweeglijkheid en onderlinge relaties, ten minste: voor zover deze een rol spelen bij de klachten.
Manueel
Manueel, omdat de osteopaat onderzoek en behandeling uitvoert met zijn handen. Met beweeglijkheid wordt niet alleen bedoeld het voortbewegen van de mens, maar ook de beweging van alle cellen, weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. Dit geldt ook voor de inwendige organen (peristaltiek, ademhaling, orgaanbewegingen onder invloed van ademhaling) en voor lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, hersenvocht). Osteopathie is gebaseerd op uitgebreide anatomische, fysiologische en pathologische kennis met een interpretatie van de samenhang.
Hoe gaat de Osteopaat te werk?
Nadat u een afspraak hebt gemaakt met de Osteopaat, wordt u gevraagd een vragenformulier te downloaden vanaf onze site. In dit formulier wordt u gevraagd naar uw huidige klachten en naar de voorgeschiedenis daarvan. Dit formulier stuurt u terug vóór de eerste afspraak, zodat de osteopaat het consult kan voorbereiden.
Tijdens het eerste consult worden de klachten met u besproken, waarbij uw ziektegeschiedenis worden doorgenomen. Onder meer komen ter sprake de eventuele complicaties bij de geboorte, doorgemaakte ziektes, operaties en voedingsgewoonten.
Vervolgens vindt een lichamelijk onderzoek plaats op de drie onafhankelijke systemen: het bewegingsapparaat, de inwendige organen en het cranio-sacrale systeem. Op basis van de ziektegeschiedenis en de gevonden resultaten wordt een behandelplan opgesteld, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van manipulaties.
Uitgangspunten Osteopathie
-De mens is een biologische eenheid en alle systemen beïnvloeden elkaar wederzijds.
-De structuur en de functie van elk onderdeel is aan elkaar gekoppeld.
-De mens heeft de mogelijkheid om zichzelf te genezen.
-Verstoring van het systeem kan tot ziekte leiden.
Binnen het osteopatisch concept wordt het lichaam onderverdeeld in drie van elkaar afhankelijke systemen:
-Het pariëtele systeem: het bewegingsapparaat (beenderen, spieren, gewrichten).
-Het viscerale systeem: de inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel.
-Het cranio-sacrale systeem: de schedel, de wervelkolom, het zenuwstelsel en de hersenvochtcirculatie.
De onderlinge relaties kunnen worden gevonden in het mechanisch, neurologisch en circulatoir gebied en via de omhullende vliezen. Het is dus goed mogelijk, dat de Osteopaat op een plaats gaat behandelen waar geen klachten bestaan.
C: De aandachtspunten
-Voeding is een belangrijk aandachtspunt binnen de osteopathie.
-Rekening houden met zachte mobilisatie, zachte aanpak en kijken naar een efficiënte geneeswijze.
-Er is aandacht voor de pasgeborenen met hun specifieke problemen zoals veel huilen, voorkeursligging, darmkrampjes, reflux, problemen met drinken en huidproblemen. Bij het opgroeiende kind worden problemen zoals astma, oorontstekingen, hoofd en buikpijnen, leerproblemen zoals dyslexie, discalculie, slaapproblemen, en continentieproblemen behandeld.
D: De mogelijke indicaties
Volwassenen
bijvoorbeeld:
(aan)gezichtspijnen, kaak
allergieën
bekkenproblematiek
darmklachten
duizeligheid
gewrichtsklachten (enkel/
elleboog/ pols/heup e.d.)
hoofdpijnen / migraine
hormonale klachten
hyperventilatie
hartkloppingen
maagklachten
middenrifklachten
orgaanklachten
post operatieve klachten
post traumatische klachten
RSI
rug / nekklachten
(terugkomende) (sport) blessures
spastisch darm
stressklachten
te traag herstel van ….
verklevingen
vermoeidheid
whiplash
(evt. i.s.m. de mesoloog)
Kinderen en Baby's
bijvoorbeeld:
afvlakking hoofdje
buikklachten (obstipatie/diarree/maagzuur e.d.)
darmkrampjes
hoofdpijn
(excessief) huilen
leer-, gedrag- en concentratieproblemen
(motorische) ontwikkelingsproblemen
onrustig
overstrekken
overprikkeld
reflux (verborgen-)
slaapproblemen
slik- en zuigproblemen
spugen
voedingsproblemen (evt. i.s.m. de mesoloog)
voorkeurshouding hoofd
(zuigelingen)scoliose
E: De contra-indicaties
Klachten die niet geschikt zijn voor osteopathie. Indien de osteopaat een contra-indicatie vermoedt, zal hij dit aangeven en u adviseren om de huisarts te raadplegen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Ziektes met een parasitaire, microbiële, virale, bacteriële oorsprong
- Ziektes die vallen onder de oncologie (=allerlei vormen van kanker)
- Orthopedische breuken
- Op het moment dat de patiënt koorts heeft
Verschil met fysiotherapie:
Een fysiotherapeut richt zich op het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de spieren, pezen, banden en gewrichten. Een osteopaat richt zich op de spieren, pezen, banden, gewrichten, organen en de schedel. Belangrijk binnen een osteopathische behandeling is de onderlinge relatie tussen deze structuren.
Bronnen:
-http://www.osteopaat.nl/geschiedenis.html
-https://osteopathieemergo.nl/het-verschil-tussen-fysiotherapie-en-osteopathie/
-https://osteopathie-almere.nl/pages/kinderen.php
Ontspanningsmassage
Geschiedenis:
(ontspanning)massage kent al een lang geschiedenis. De eerste vormen van aanraking werden vroeger gebruikt als communicatiemiddel. Verder wordt wonden gebruikt om wonden te helen.
Over de hele wereld worden door verschillende culturen eigen massagevormen ontwikkeld en toegepast voor genezing. Een van de bekende geneeswijzen komt uit India en wordt Ayurveda genoemd. Bij massage wordt gebruik gemaakt van energie uit het lichaam in balans te brengen. Andere landen waar massagetechnieken vandaan komen zijn: China, Egypte, Griekenland, Zweden en Verenigde Staten.
Werking:
Een ontspanningsmassage is een aandacht volle en zorgvuldige vorm van massage. Je bent als mens veel meer dan alleen maar een verzameling spieren, gewrichten of klachten.
Het doel van een ontspanningsmassage is om geestelijk en lichamelijk te ontspannen en daarmee stress te verminderen. Je lichaamsenergie gaat vrijer stromen en je gedachtestroom kan tot rust komen. Er ontstaat meer harmonie tussen lichaam en geest, wat een sterk helende werking met zich meebrengt. De essentie van een ontspanningsmassage is dat deze altijd persoonlijk is, helemaal afgestemd op jou en voor dat moment.
Bij de ontspanningsmassage kan in principe je hele lijf gemasseerd worden, waarbij er rekening gehouden wordt met jouw wensen en grenzen. Lijkt het je prettiger om alleen een gedeelte van je lichaam te laten masseren bijvoorbeeld alleen rug, schouders en nek, dan is dat ook mogelijk.
Indicatie:
Indicaties zijn symptomen waarbij een ontspanningsmassage juist goed kan zijn en verlichting kan geven, of waarbij massage ondersteunend en verzachtend kan werken.
Mogelijke indicaties:
* Bevordering algemeen welzijn
* Voorbereiding op duursport
* Stress
* Spanningen
* Slaapproblemen
* Fibromyalgie
* Spier- en zenuwpijnen
* Hoofdpijn
* Rug- en nekklachten;
* Slechte doorbloeding/kouwelijk
* Stress ( maar geen burn-out)
* Gewrichtsproblemen, zoals reuma en artrose (mits geen ontsteking)
* Gewoon als pure ontspanning, een moment van rust voor jezelf
Contra indicatie:
Algehele contra indicatie:
Er mag niet worden gemasseerd bij o.a.:
* Antibiotica
* Hartklachten en hartafwijkingen (door ontspanning kan hartritme dalen)
* Bloedverdunners
* Eerste 3 maanden van een zwangerschap (foetus kan loslaten)
* Koorts (kans op verergering door toename van de stofwisseling)
* Onbekende/veel pijn (door de pijn ontstaat een grote afweerspanning, massage heeft dan weinig tot geen zin/nut, bovendien weet je niet wat er aan de hand kan zijn)
* Kanker (overleg met uw arts, in sommige gevallen kan het juist goed zijn)
* Steenpuisten (besmettingsgevaar en uitbreidingsgevaar)
* Slechte algemene toestand (onvoldoende verwerking van massageprikkels)
* Extreme vermoeidheid/uitputting (onvoldoende verwerking van massageprikkels)
* Besmettelijke huidaandoeningen (i.v.m. besmetting en prikkeling van het proces, daardoor gevaar van uitbreiding of verergering)
* Infecties zoals griep, verkoudheid, keelontsteking enz. (gevaar om nieuwe acute fase op te wekken omdat het proces geprikkeld wordt)
Absolute plaatselijke contra indicatie:
Niet op het desbetreffende lichaamsdeel waar het zich bevindt, de rest van het lichaam kan wel
* Acuut trauma, verwonding, letsel, blauwe plekken of zwelling(en)
* Ontstekingen of tumoren (kans op verergering of verspreiding)
* Verdikkingen, waarbij twijfel is over de oorzaak
Relatief algehele of plaatselijke contra indicaties:
Er mag wel worden gemasseerd als rekening wordt gehouden met de plaats, tijdstip, dosering of techniek
* Pijnstillers (prikkels worden minder goed verwerkt)
* Antidepressiva (overleg met je arts). Interessante link
* Actieve ontstekingen (o.a. bij reuma, massage kan dit doen verergeren)
* Verwondingen (schaaf,-snij,-steek- of brandwonden zijn erg onprettig om te worden gemasseerd)
* Oedeemvorming (zwelling, vochtophoping waarbij twijfel is over de oorzaak)
* Ontstekingen van de vaten (beschadiging van de verzwakte vaten door de druk)
* Spataderen
* Zenuwontsteking (overgevoeligheid van de regio waar de ontsteking is)
* Onderhuidse bloedingen
* Psoriasis
* Trombose
Aandachtspunten bij het geven van een ontspanningsmassage
* Let op bij het geven van een massage van de voeten dat de voeten niet glad zijn na de massage. Wanneer er nog olie zit op de voeten kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
* Wanneer iemand tijdens de massage op zijn/haar buik ligt ontstaat er soms ruimte tussen de enkels en het de tafel/het bed. Dit kans als onprettig worden ervaren. Het is dan prettig om bijvoorbeeld wat opgerolde handdoekjes onder de enkels te plaatsen.
* Bij het geven van een massage is het soms van belang dat de gemasseerde bepaalde kleding uittrekt zoals de broek. Het kan dan als veilig worden ervaren als je een handdoek over de schaamstreek plaatst. Dit geldt natuurlijk ook voor het bovenlichaam, het is maar net welk deel van het lichaam ontbloot is.
* Heeft iemand veel beharing, dan is het van belang dat je meer olie gebruikt zodat het niet te stroef wordt. Het masseren is dan niet prettig.
* Deze tip geldt voor degene die de massage toepast. Let op een goede houding tijdens het masseren, zorg dat je ergonomisch te werk gaat
Verschillen en overeenkomsten tussen ontspanningsmassage en fysiotherapie:
Verschillen:
Ontspanningsmassage is bedoeld om stress tegen te gaan en is sterk gericht op het gebied van welzijn. Door te ontspannen kan energie beter doorstromen. Lichamelijke ontspanning kan leiden tot geestelijke ontspanning.
Fysiotherapie is bedoeld om het lichamelijk lichaam zo goed mogelijk weer zelfstandig te laten functioneren na bijvoorbeeld ene ongeval.
Overeenkomsten:
Overeenkomsten tussen fysiotherapie en ontspanningsmassage is dat bij beide beroepen als doel heeft de pijn van het lichaam te verminderen. Verder wordt bij beide technieken het lichaam onderhouden.
Bronnen:
http://www.massagepraktijkharmonie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=12
http://www.relaxoloog.nl/massage-therapie/
https://omb-academie.nl/massage-tips-benen/
https://www.alternatieva.com/vakblad/massage/geschiedenis-massage/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/54690-wat-is-fysiotherapie-en-de-specialisaties.html
Haptonomie
Werking
Het belangrijkste is de aanraking: de positieve werking van aangeraakt worden zal je weer in
contact brengen met je emoties en je gevoel.
Je doet ervaring gericht op beleven, zo kun je signaleren van je lijf (weer) gaan herkennen. Je
zult herkennen wat het met je doet als je je te open stelt of wanneer je juist blokkeert. Door
deze signalen te herkennen en serieus te nemen, kun je er verantwoordelijkheid voor nemen
en ernaar gaan handelen.
Je gaat in gesprek om woorden te geven aan wat is gevoeld en beleefd.
Zo kan haptonomie je helpen om (onverwerkte) emoties te verwerken, te gaan vertrouwen
op je eigen gevoel en keuzes te maken die overeenkomen met je gevoel.
Aandachtspunten
- De relatie tussen jou en de mensen om je heen.
- Je moet open staan voor je eigen gevoelens.
- Niet mee werken wanneer je een trauma hebt.
Verschillen en overeenkomsten tussen haptonomie en fysiotherapeut
Verschillen:
- Bij haptonomie wordt er gebruikt gemaakt van de tast, het aanraken wat minder
gebeurd bij fysiotherapeut.
- Fysiotherapie wordt ingezet bij sporters en bij lichamelijke klachten.
- Bij fysiotherapie wordt gebruik gemaakt van de lichamelijke spieren en dit wordt
versterkt.
Overeenkomsten:
- De behandeling is één op één, waardoor er een veilige en rustige sfeer aanwezig is.
- Er kan samengewerkt worden met andere deskundige, zoals arts, psycholoog,
revalidatiearts.
- Het zijn allebei lichaamsgerichte behandelingen.
- Je wordt bewust van je eigen lichaam.
- Emoties en pijn komen vaak los.
Eigen meningen:
Angela:
Osteopathie, ontspanningsmassage en haptonomie kom je geregeld tegen in de zorg, ook in het dagelijks leven kom je dit tegen. Zelf heb ik hier nog nooit gebruik van gemaakt, maar een ontspanningsmassage zou me wel een keer heerlijk lijken om een keer te proberen. In de zorg zou je bijvoorbeeld de ontspanningsmassage ook kunnen toepassen bij cliënten die onrustig zijn, je zou dan bijvoorbeeld iemand een handmassage kunnen geven.
Julia:
Mijn mening over lichaamsgerichte manipulatieve interventies is dat ik het eens ben met het feit dat het een holistische behandeling is. Het uitgaan van lichaam/geest/ziel is iets wat ze overal eigenlijk bij zouden moeten toepassen. Iedereen is anders en iedereen zal dus ook een andere behandeling nodig hebben.
Winanda:
Ik kan het begrijpen dat mensen veel baat hebben bij lichaamsgerichte manipulatieve interventies zoals bijvoorbeeld een ontspanningsmassage. De cliënt krijgt een gerichte massage en hoeft hierbij even aan niets te denken en kan zo het hoofd leeg maken. Ook vind ik dat muziek hierbij een extra beetje rust kan geven, omdat de behandelaar anders een gesprek aan kan gaan en er zo alsnog over dingen nagedacht wordt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb